Popkultur

Popkultur

Popkultur

David Johansson skriver om senaste popkulturen

Masterinspelningarna till Nirvanas ”Nevermind” förstörda i gigantisk brand hos Universal

kurt cobain nirvana

Den stora Universal-branden för 12 år sedan tros ha förintat masterinspelningar för upp mot 17 000 artister.

David Johansson | Frans Schellekens/Getty Images  |  Publicerad 2020-02-28 11:27  |  Lästid: < 1 minut

För elva år sedan briserade nyheten om att en enorm eldsvåda drabbat Universal Music Groups lagerlokal i Florida. Spekulationer om vad som faktiskt fanns inuti lagerlokalen spreds, men Universal var snåla med detaljerna. Tio år senare uppdagades det att över 500 000 masterinspelningar funnits inne i lokalen under branden. 

Det knäppa med situationen är att Universal själva aldrig informerade berörda artister om att deras masterinspelningar blivit förstörda. New York Times skrev till slut en avslöjande artikel om händelsen, vilket fick band som Soundgarden och Tom Pettys efterlevande att lägga in en stämningsansökan. 

Det är bland annat stämningsansökningarna och påtryck från allmänheten som till slut fått Universal att bekräfta att masterinspelningarna för 19 olika artister antingen skadats eller förstörts i branden. Berörda artister är bland andra Nirvana, Soundgarden, Bryan Adams, Sonic Youth, Slayer, R.E.M., och Elton John.

Mörkläggningen från Universal är anmärkningsvärd, med tanke på att man inledningsvis sagt att 17 000 artister blivit berörda av eldsvådan, men nu menar man alltså att ynka 19 artister drabbats. Skivbolaget menar att man sparat en kopia av många masterinspelningar på annan plats, antingen på vinyl eller kassettband. Något som också lindas in i luddiga förklaringar om hur man faktiskt sparat dessa masterinspelningar på kopior, med tanke på att en master innebär att du har alla spår separata sparade för framtida remaster-utgåvor. 

För att göra det hela mer konkret är det tyvärr sant att Nirvanas Nevermind befaras vara borta för alltid. 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-03-02 09:33