Popkultur

Popkultur

Popkultur

David Johansson skriver om senaste popkulturen

Allt du behöver veta om nya Star Wars-serien ”The Mandalorian”

Star Wars-spinoffen följer en Boba Fett-liknande bounty hunter under tio avsnitt.

David Johansson  |  Publicerad 2019-10-31 19:53  |  Lästid: 3 minuter

I måndags släpptes den andra fullängdstrailern till Disneys enormt efterlängtade tv-serie The Mandalorian. Serien kommer ha premiär på Disney+, som dessvärre inte blir tillgängligt i Sverige förrän till våren. Tålamod, mina vänner!

Det är trots det bakslaget verkligen på sin plats att lista alla de saker vi vet om den relativt hemlighetsfulla serien, som har premiär den 12 november. 

Innan vi tar oss an dessa köttiga anekdoter kan det också vara värt att notera den korta karaktärsbeskrivningen av huvudkaraktären: ”a mysterious lone gunfighter in the outer reaches of the galaxy. Some might say he has questionable moral character.” I en tid där antihjältar lyfts till skyarna och vi inte kan få nog av dessa moralistiskt tveksamma typer känns det som att det inte funnits ett bättre läge för The Mandalorian att ha premiär och, förhoppningsvis, imponera skiten ur oss.

De första recensionerna säger ”wow!”

Enligt de få lyckligt lottade journalister som tagit del av ungefär 30 minuter av serien menar att den är fantastisk, och recensionerna har varit överväldigande positiva. Någon kallade The Mandalorian mer västern än sci-fi, vilket bådar gott då spinoff-filmerna Rogue One och Solo verkligen rört sig bort från de ursprungliga Star Wars-filmernas science fiction-anda. Regissören Jon Favreau har understrukit hur rik och mäktig den undre Star Wars-världen faktiskt är, hur det finns så mycket mer än det klassiska Jedi vs Sith-narrativet att undersöka, samt att han faktiskt ville gå tillbaka till känslan hos gamla västern och samuraj-filmer.

Huvudkaraktären kanske är maskerad hela serien

Huvudkaraktären kommer spelas av Pedro Pascal, mest känd som Oberyn Martell i Game of Thrones och Javier Peña i Narcos. Det är hittills oklart om Mandalorian någonsin tar av sig hjälmen i serien (vi har tidigare sett Jango Fett göra detta i den andra trilogin Star Wars som producerades), men i den senaste trailern fick vi höra två ord från prisjägaren och det råder ingen tvekan om vem som gömmer sig bakom den ärligt talat svincoola hjälmen. 

Casten är otrolig

Giancarlo Esposito (Better Call Saul, Breaking Bad), Taika Waititi (Thor: Ragnarök, What We Do in the Shadows), Werner Herzog (ni vet vem det är, kom igen), Carl Weathers (Rocky, Predator), Nick Nolte, och en cameo i ett avsnitt från Bill Burr får åtminstone mina känselspröt att vibrera av välbehag. 

Foto: Disney/LucasFilm

De flesta karaktärerna är bad guys

Med tanke på att Boba Fett — OG bounty hunter — inte direkt spelade för det goda laget i Star Wars är det inte förvånande att de flesta karaktärer vi kommer stifta bekantskap med i The Mandalorian är… onda. Werner Herzog spelar The Client, en ”ex-Imperial crime boss”, Carl Weathers är Greef Carga, ”head of a bounty hunters’ guild”, och Taika Waititi spelar IG-11, samma modell av bounty hunter-droid vi ser ombord på Darth Vaders Super Star Destroyer i Empire Strikes Back

Serien utspelar sig mellan Return of the Jedi och The Force Awakens

Jon Favreau berättade redan sommaren 2018 att serien utspelar sig sju år efter Return of the Jedi och 23 år innan The Force Awakens. Vilket gör det osannolikt att några av de huvudsakliga mänskliga karaktärerna från den första eller nya trilogin dyker upp i serien. Inte heller Boba Fett, den ursprungliga bounty huntern, lär synas trots idoga rykten, med tanke på att han mötte sitt öde i magen på en sarlacc, en slags ökenmask, i Return of the Jedi.

En svensk har skapat soundtracket

Hollywoods nuvarande favorit Ludwig Göransson (Black Panther, Creed II, Venom, och Childish Gambinos samtliga plattor) har komponerat soundtracket till serien, vilket ändå måste anses STORT för oss svenskar. Inte sedan Lena Olins dagar har en svensk varit inblandad i någon Star Wars-produktion, mig veterligen, så peppen FINNS.

Foto: Disney/LucasFilm
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-11-01 09:21