Popkultur

Popkultur

Popkultur

David Johansson skriver om senaste popkulturen

Peter Jacksons Beatles-dokumentär får premiärdatum

Nej, den påverkas (antagligen) inte av COVID-19, och ja, vi behöver den här filmen mer än någonsin.

David Johansson  |  Publicerad 2020-03-18 14:38  |  Lästid: 2 minuter

För en tid sedan rapporterade bloggen om den glädjande nyheten att Peter Jackson, som nyligen kommer från sitt hyllade restaureringsprojekt They Shall Not Grow Old, arbetar med en dokumentär om Beatles och inspelningarna av det som skulle komma att bli deras sista album, Let it be.

Nu står det klart att premiär för filmen blir den 4 september i Nordamerika, medan resten av världen möjligen får vänta en eller ett par veckor ytterligare. 

Dokumentären handlar som sagt om inspelningarna av skivan Let it be. Det finns en dokumentärfilm gjord av Michael Lindsay-Hogg med samma namn från 1970, som visade en konfliktfylld inspelning av ett band som i princip redan börjat gå skilda vägar. Peter Jackson har fått tillgång till allt Lindsay-Hoggs material, inklusive 55 timmar oanvänt material, däribland inspelningen av den ökända spelningen på bandets skivbolags tak.

Tillsammans med Park Road Post Production, som också hjälpte Jackson att restaurera materialet till They Shall Not Grow Old, har man gått igenom en ofantlig mängd material. Enligt rapporter ska Jacksons film visa mer av bandets lyckliga stunder ihop, och inte alls gå åt samma håll som Lindsay-Hoggs ärligt talat deppiga film. 

”Jag ser otroligt mycket fram emot filmen. Peter är så bra och det har varit riktigt coolt att se allt material. Timme efter timme där vi spelar och skrattar ihop, inte alls likt den version som kom ut. Det fanns faktiskt mycket glädje där, och jag tror verkligen Peter kommer att visa det. Den här versionen kommer vara mycket mer fred och kärlek, så som det faktiskt var,” säger Ringo Starr om filmen. 

”Jag är verkligen glad över att Peter har djupdykt i våra arkiv och gjort en film som visar sanningen bakom hur Beatles spelade in tillsammans. Vänskapen och kärleken mellan oss påminner mig verkligen om vilken galen och vacker tid det var,” berättar Paul McCartney. 

The Beatles: Get Back har (förhoppningsvis) premiär den 4 september. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-03-18 14:40