Popkultur

Popkultur

Popkultur

David Johansson skriver om senaste popkulturen

Matthew McConaughey gör tv-serie med True Detective-skaparen Nic Pizzolatto

hic pizzolatto Matthew mcconaughey

Nic Pizzolattos 'Redeemer' markerar Matthew McConaugheys andra tv-roll någonsin.

David Johansson | Foto: Rob Latour  |  Publicerad 2020-01-29 12:04  |  Lästid: 3 minuter

Besvikelsen många kände när den bespottade andra säsongen av HBO-succén True Detective hade premiär mildrades något när vi, flera år senare, fick en fullständigt glimrande tredje, melankolisk säsong av den unika snutserien. Mahershala Ali och Stephen Dorff återskapade till viss del känslan som fastställts av Matthew McConaughey och Woody Harrelson i debutsäsongen – som redan från första avsnittet blev ett populärkulturellt fenomen – men satte också en egen unik prägel som verkligen gick hem hos både fans och kritiker. En frisk fläkt från den röriga, men fortfarande inte dåliga, andra säsongen.

Matthew McConaughey som Cole Rust och Woody Harrelson som Marty Hart i True Detective. (HBO)

Självklart spekulerades det omedelbart om en fjärde säsong, eftersom mycket vill ha mer, och Pizzolatto själv, som skrivit samtliga tre säsonger av serien, var ganska snabb med att avslöja att han faktiskt hade en vild idé som han själv aldrig sett på tv tidigare. Däremot var han mycket försiktigt optimistisk till att en fjärde säsong faktiskt skulle bli av, medan Casey Bloys, programchef på den amerikanska kabeljätten, menade att så länge de blir presenterade en bra idé av Pizzolatto kommer de överäga att producera ytterligare en säsong. Men det har än så länge inte skett.

Därför är nyheten om att Nic Pizzolatto gör tv-serie av romanen The Churchgoer för Fox-ägda kanalen FX delvis glädjande, men också något bekymrande. Pizzolatto har slutit ett produktionsavtal med Fox 21 Television Studios och FX Productions*, som skulle kunna utesluta möjligheterna för en fjärde True Detective-säsong hos HBO. Frågan är om HBO inte ville producera PIzzolattos “vilda idé han aldrig sett på tv tidigare”, eller om han bara ville sluta på topp med sitt magnum opus?

HBO har gjort ett uttalande kring nyheten om att Pizzolatto går till FX, och att de säger så här, "We’re very proud of the work Nic did for HBO, and we wish him the best in his new endeavor," känns inte kanon för en eventuell fjärde säsong. Åtminstone inte med Pizzolatto vid rodret. Det tisslas tydligen om att HBO funderar på att experimentera med andra kreativa röster för serien.

Redeemer hämtar alltså inspiration från Patrick Colemans debutroman The Churchgoer och handlar om en före detta präst som sadlat om till säkerhetsvakt. Han söker efter en försvunnen kvinna i Texas (i boken utspelar händelserna sig i södra Kalifornien) och letandet ledar honom till "korruption och kriminella konspirationer", "as his past and present impact and entwine around a mystery of escalating violence and deceit." Är inte det en spännande och suggestiv premiss så säg.

Nic Pizzolatto och Matthew McConaughey. Foto: Rob Latour

Matthew McConaughey är klar för rollen som säkerhetsvakten, och Nic Pizzolatto kommer förmodligen skriva manus och agera showrunner, medan regissör och andra skådespelare fortfarande väntar på att tillsättas. McConaughey härstammar som bekant från Texas, så det finns antagligen inte någon bättre lämpad för rollen, och med tanke på hur väl hans skådespel rimmade med Pizzolattos manus finns här alla förutsättningar för en pangsuccé.

Serien har blivit beställd av FX enligt devisen "script-to-series", liknade House of the Dragon som kommer på HBO. Vilket innebär att man slipper göra en pilot som sedan ska klippas, bedömas och eventuellt godkännas för fortsatt serie, utan man kan omedelbart börja spela in hela kalaset. I och med det kanske vi kan räkna med en premiär redan till nästa vår eller sommar.

*Värt/intressant att notera är att både Fox 21 Television Studios och FX Productions ägs av Disney.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-01-29 14:19