Popkultur

Popkultur

Popkultur

David Johansson skriver om senaste popkulturen

Markerar Golden Globe-nomineringarna (äntligen) slutet på tablålagd tv?

crown golden globe nomineringar

Nomineringarna för 2019 års Golden Globe Awards hyllar serier som streamar, och lämnar de tablålagda tv-programmen nomineringslösa.

David Johansson | Foto: Netflix  |  Publicerad 2019-12-11 16:54  |  Lästid: 3 minuter

Att vildsint kasta sig ner för trappan som stökig unge och kasta sig med full kraft i soffan – på samma gång skrapa den av ens föräldrar omsorgsfullt lagda, och dyra, träparketten – för att inte missa den heliga 18.00-sändningen av Bolibompa på vardagskvällar, eller valfri tecknad serie på lördagsmorgnar beroende på om ens familj investerat i en parabol eller inte, tillhör för många av oss barndomen. Inte programmen i sig, utan den här fullständiga fjädringen vid ett förutbestämt schema när någonting ska visas på tv. “Du får en chans att se den här skiten, tro fan inte att vi ger dig en till.”

Tablålagd tv har inte på många år känts relevant med tanke på att i princip allt finns att streama vid tillfälle. Vi har vant oss vid det nu, landat i det, och omfamnat det på ett minst sagt kärleksfullt vis. Men det här är gammal skåpmat, och inte särskilt intressant att älta de sista veckorna av 2019. Någonting som däremot är intressant är nomineringarna till den kommande Golden Globe-galan.

Den uppmärksamme noterade att samtliga nomineringar kommer från tv-serier tillgängliga på diverse streamingplattformar. Inte ett endaste serie eller skådespelare från en serie som visas på klassisk linjär tv i USA blev nominerade. Det har tidigare aldrig hänt i galans historia, och som tv-analytikern Tim O’Neil sa till AP: ““It’s shocking and weird that NBC will still telecast the Globes even though voters decided that the network’s programs aren’t worthy to compete.”

Olivia Colman som Queen Elizabeth II i The Crowns tredje säsong. (Netflix)

"Aren't worthy". Onekligen en kommentar som passar vår tid att prestige-tv-serier. Under nomineringar blev det tydligt att de stora vinnarna kommer bli Netflix, som kammat hem hela 17 nomineringar i tv-kategorierna, där bland annat den tredje säsongen av The Crown utgjorde merparten.

Det är också viktigt att förtydliga att den tablålagda tv:n inte inkluderar de amerikanska "cable networks", som HBO, Showtime och FX, som alla fick nomineringar där HBO kammade hem 15 stycken för bland annat Succession, Chernobyl, Big Little Lies och Barry. Intressant nog fick inte den sista säsongen av Game of Thrones en enda nominering, förutom Kit Harington som är nominerad i kategorin Best Actor in a TV Drama.

Jared Harris och Golden Globe-nominerade Stellan Skarsgård i sina kanske bästa roller någonsin? Johan Rencks Chernobyl. (HBO)

Personligen är jag inget fan av galor och prisutdelningar, eftersom jag lätt greppar efter skämskudden så fort någon ska hålla ett insmickrande tal. Jag ser gärna Ricky Gervais vilda värdtal om och om igen, men i övrigt lämnar dessa galor ofta mycket att önska. Hollywood Foreign Press Association har länge haft halvkasst rykte och många ser deras nomineringar som en ursäkt att få träffa A-listkändisar, men helt ute och cyklar är man så klart inte.

Golden Globes är om något en pekpinne för vilka som kommer lyckas på Oscarsgalan, och trots att även den galan lämnar mycket att önska finns det i nomineringarna för enbart streamade tv-serier någonting att minnas för framtiden, där vi antagligen kommer se slutet på det tablålagda tv-konceptet.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-12-11 16:54