Popkultur

Popkultur

Popkultur

David Johansson skriver om senaste popkulturen

Kickstarter-kampanj vill ändra en liten detalj i Scorceses ”The Departed”

Grov spoiler av filmen följer, men har man inte sett The Departed vid det här laget förtjänar du inte ens en spoilervarning.

David Johansson  |  Publicerad 2019-03-01 12:14  |  Lästid: 2 minuter

En av världens bästa filmer är The Departed. Den som påstår att The Departed inte är en av världens bästa filmer måste jag förära någon form av grav oförmåga att bedöma kvalitet. Filmen är ett obestridligt mästerverk.

Det finns däremot en detalj som stört många (jag hade inte ens lagt märke till detaljen innan), och i synnerhet Adam Sacks. Han har precis som många fans av filmen stört sig på en detalj i filmens sista scen, precis efter det att Mark Wahlbergs Dignam sökt upp Matt Damons lömska Colin Sullivan, en polis som under hela filmen arbetar för Jack Nicholsons oförglömliga crime lord Frank Costello och sett till att i princip alla sköningar vikt hädan. Njutningen man som tittare upplever när Dignam kallblodigt avrättar Sullivan i dennes lägenhet är obehagligt behaglig.

Så. Då har jag gett tillräckligt mycket bakgrund för att Kickstarter-kampanjen ska make sense. Precis efter att vi ser Colin Sullivan ligga med ansiktet i en pöl av blod panorerar kameran mot balkongen, och på räcket springer en råtta innan filmen är slut. För den som inte sett The Departed men ändå intresserat sig för den här texten kan jag informera om att filmen handlar om hur den nyexaminerade polisen Leonardo DiCaprio infiltrerar Bostonmaffian med Frank Costello i spetsen, samtidigt som den lika nyexaminerade polisen Matt Damon arbetar för Frank Costello, samtidigt som han infiltrerar poliskåren. En så kallad infiltratör kallas ofta för ”rat” på engelska, och den minst sagt övertydliga symboliken i The Departeds sista scen har tydligen stört Adam Sacks så pass mycket att starta en Kickstarter-kampanj för att digitalt avlägsna råttan känts rimligt.

Tanken är alltså att man ska skänka tillräckligt för att Sacks själv ska kunna köpa BluRay-versioner av filmen, avlägsna den övertydliga råttan digitalt och sedan skicka BluRay-skivorna till alla som donerat pengar.

Nu har det däremot visat sig att Kickstarter-kampanjen är tillfälligt pausad, eftersom den är ”the subject of an intellectual property dispute and is currently unavailable.” Fick gamle Martin nys om kampanjen och satte sitt bästa juristteam på fallet? Det kanske vi inte får veta. Det enda jag vet är att jag faktiskt aldrig ens tänkt på att det kutar en råtta över balkongräcket i den sista scenen. Kanske för att övriga 99.9% av filmen är ren och skär perfektion.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-03-01 12:19