Popkultur

Popkultur

Popkultur

David Johansson skriver om senaste popkulturen

Idag är det 25 år sen Kurt Cobain gick bort – här är 5 av hans finaste (live)stunder

Kurt Cobain Nirvana

Det är 25 år sen Kurt Cobain dog – och det betyder att det är dags att återbesöka ”Lake of Fire" från MTV Unplugged.

David Johansson  |  Publicerad 2019-04-05 10:59  |  Lästid: 3 minuter

Nirvana är en del av min uppväxt på samma sätt som mina kompisar var då, eller mina föräldrar och min syster. För mig gick det upp för mig fanns ett band som hette Nirvana först under högstadiet, den där perioden när man inte riktigt börjat bli den man skulle bli, men samtidigt hade insikt nog att inse vad man verkligen älskade. Och jag älskade Nirvana. Struntade i att tvätta mitt långa hår för att få till den där Cobain-stripigheten, köpte medvetet noppriga koftor på det lokala Myrorna och skickade mina Levi’s i backen mer än en gång. Jag var besatt. Drack även kopiösa mängder te efter att ha sett att Kurt göra det under bandets Unplugged-konsert (och uttrycker viss ånger när den där tryckande kissnödigheten gör sig påmind halvvägs in).

Därför vill jag bjuda på mina favoritögonblick med Nirvana och Kurt Cobain. När jag gick på högstadiet hade inte Youtube slagit riktigt, men det fanns andra liknande (om än ofullständiga) sajter som sysslade med detta. Däri fann man ofta härliga musikskatter, särskilt när man spenderat de senaste åren med att inhandla musikdokumentärer på DVD på medelålders män-täta ställen som skivmässan i Hova. Hova, ändå. Det har något.

1. Nirvana spelar ”Drain You” live

Just detta framträdande finns med på bandets fantastiska livealbum (som visserligen består av låtar från massor med olika uppträdanden) From the Muddy Banks of the Wishkah, och är för mig Nirvanas essens. Extra kul är sekvensen från en dokumentär om bandet där studiogubben Butch Vig berättar hur man lade på gitarr efter gitarr för att få låten så köttig som möjligt. Mmm.

2. Nirvana pekar finger åt det patetiska programmet ”Top of the Pops”

Underhållande blev det sannerligen när Nirvana besökte Storbritannien och musikprogrammet ”Top of the Pops”. Vid den här tiden hade programmet som policy att artister skulle visserligen sjunga live, men all musik spelades upp förinspelad. Till och med människor med endast en vag uppfattning om Kurt Cobains person fattar att det inte kändes helt okej för honom. Istället för att skita i att uppträda, vilket hade varit superenkelt och helt i linje med bandets aura, valde de att göra det superuppenbart hur värdelöst det är med playback. Resultatet är ett stycke musikhistoria, hur jävla klyschigt det än låter.

3. Nirvana uppträder på rikstäckande tv med en låt om våldtäkt

Naturligtvis inte den enda gången Nirvana uppträdde på tv med låten ”Rape Me”, men i ett program som Saturday Night Live är det ändå anmärkningsvärt. Kurt Cobain själv menar att låten är skriven ur ett våldtäktsoffers perspektiv, och att enda sättet att tackla frågan och faktiskt skapa uppmärksamhet kring sexualbrott är att skriva en låt så rak och ocensurerad som ”Rape Me”. 2019 hade Nirvana inte fått uppträda med den här låten på Saturday Night Live, och frågan är om det säger mer om 90-talet än om 10-talet, eller tvärtom.

4. Kurt Cobain sjunger ”Smells Like Teen Spirit” och menar det

Ingen superskräll, men Kurt Cobain och Nirvana har gjort en hel del liveframträdanden med deras överlägset mest kända låt ”Smells Like Teen Spirit”. Så många gånger att det nästan från första början blev tydligt att Cobain var jävligt osugen på att spela låten. Kanske för att den haft så kommersiella framgångar. Men 1992 fick bandet spela på Saturday Night Live, och många är rörande överens om att det är den bästa liveversionen av låten. Att Kurt Cobain dessutom har Kool Aid-hår, något som i dag syns på varannan Soundcloud-rappare därute, är fantastiskt.

5. Nirvana spelar ”Lake of Fire” på MTV Unplugged

Kurt Cobain ger fan ALLT när Nirvana tillsammans med The Meat Puppets spelar deras briljanta låt ”Lake of Fire”. Svårt att välja ut det bästa ögonblicket från bandets konsert, för det är fem plus rakt igenom, men ”Lake of Fire” har någonting extra.

Kurt Cobain skulle blivit 52 år i år.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-04-06 00:04