Popkultur

Popkultur

Popkultur

David Johansson skriver om senaste popkulturen

Finn Wolfhard från “Stranger Things” ska föryngras digitalt inför “It Chapter Two”

finn wolfhard blogginlägg toppbild

Puberteten är stark i honom.

David Johansson Foto: Greg Doherty/Patrick McMullan/Getty Images  |  Publicerad 2019-08-06 19:25  |  Lästid: 3 minuter

Känslan är att det vid det här laget börjar bli lite tjatigt om hur Samuel L. Jackson så lyckat föryngrades digitalt i Marvels Captain Marvel. Skådespelaren var den första att i en långfilm föryngras genom modern teknologi, och således ge skenet av ett betydligt yngre yttre. I Jacksons fall var det befogat, då filmen utspelar sig långt innan händelserna i de andra mastodontsuperhjältefilmerna och det hade helt enkelt sett larvigt ut om en skrynklig 2019-Jackson dykt upp i ljusgrå kostym i det tidiga 90-talets Kalifornien.

Kan inte HELT bestämma mig för om det är creepy eller sjukt imponerande? Foto: Marvel Studios

Den 29 september kommer den film som officiellt blir den andra att använda sig av digital föryngringsteknik. Det är Martin Scorceses The Irishman, där Robert De Niro är den som föryngras för att porträttera en yngre version av Frank Sheeran, en irländsk hitman och veteran från andra världskriget, som jobbade åt Bufalino-familjen (välkänd maffiafamilj) som i sin memoar I heard you paint houses påstod att han var involverad i försvinnandet av Jimmy Hoffa (vars lik aldrig återfunnits).

Föryngringstekniken har däremot bekymrat Scorcese, som enligt egen utsago jobbat hårt för att röra sig bort från uncanny valley-effekten, samtidigt som han underströk problematiken i att “we’re so used to seeing them with their old faces” i A24:s podcast.

Joe Pesci och en föryngrad Robert De Niro som Russel Bufalino och Frank "The Irishman" Sheeran. Foto: Netflix

Sedan It kom ut, ironiskt nog i svallvågorna av att den senaste clowntrenden dog ut, har många hyllat den Stranger Things-iga remaken, de unga skådespelarna, och framförallt Bill Skarsgård som spelar clownen Pennywise.

En av barnskådespelarna i It är Finn Wolfhard, talangfull skådis, förvånansvärt bra musiker och Stranger Things-hjälte som, för de som sett den tredje säsongen av Netflix-serien, vuxit till sig rätt rejält de senaste två-tre åren.

Man står nu i begrepp att spela in It Chapter Two, och även fast huvudrollsinnehavarna denna gång består av samma karaktärer är de nu vuxna (och spelas bland annat av Jessica Chastain och Bill Hader) kommer barnskådespelarna från den förra filmen att dyka upp här och där. Så pass mycket att regissören Andy Muschietti nu tvingas ta till den av Captain Marvel och The Irishman beprövade föryngringstekniken. Det beror helt enkelt på att flera av ungarna fullkomligen sparkat in dörren till puberteten och omfamnat den besinningslöst.

Finn Wolfhard tredje från vänster, med resten av Losers' Club (som också kommer föryngras digitalt. Foto: Warner Bros.

En av dessa är alltså Finn Wolfhard, vars tillväxt på längden, ansiktsförändringar och porslinsköra målbrott ställer helt enkelt till det för mycket, och alltså tvingar filmskaparna att använda sig av den del av budgeten som faktiskt redan innan filmen godkändes skapades uttryckligen för detta.

Jag vet faktiskt inte vad man kan förvänta sig. Samuel L. Jackson SÅG faktiskt ändå rätt bra ut i Captain Marvel. Och i trailern till The Irishman verkar det ändå som att de gjort ett rätt bra jobb att få Robert De Niro att se ut som han gjorde i Goodfellas? Men vad ställer det filmvärlden inför när man till och med kan föryngra barn digitalt med bara några år?

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-08-06 19:26