Popkultur

Popkultur

Popkultur

David Johansson skriver om senaste popkulturen

Efter succén – Peter Jackson regisserar dokumentär om Beatles

Demonregissören tar sig an världens största popgrupp i ny dokumentär om inspelningarna av gruppen sista album Let It Be.

David Johansson  |  Publicerad 2019-03-14 11:23  |  Lästid: 2 minuter

Min personliga åsikt är att det är vanskligt varje gång det kommer dokumentärer som berättar en annan människa, eller människors, historia utan att sagda personer får medverka och ge sin syn på saken. Opopulär åsikt när det kommer till vissa projekt, fullt rimlig när det kommer till andra.

När det gäller den kommande dokumentären som Peter Jackson (Sagan om Ringen, Hobbit och, icke att förglömma, Bad Taste) om inspelningarna av The Beatles sista album Let It Be nu satt igång arbetet med finns det egentligen ingenting att klaga på: Sir Paul McCartney, Sir Ringo Starr, Yoko Ono Lennon samt Olivia Harrison (George Harrisons änka) är alla involverade i projektet.

Det verkar också finnas en konsensus i rimligheten att låta Peter Jackson göra ungefär samma grej med Beatles-materialet som han gjorde med den enormt hyllade They Shall Not Grow Old.

Enligt uppgifter kommer Jackson att plöja igenom 55 timmar med rörligt material från inspelningarna av Let It Be, vilket är mer material än för någon annan Beatles-inspelning. Dessutom har Jackson 140 timmars ljudinspelningar till sitt förfogande.

– Allt material som tillgängliggjorts för oss, som ingen tidigare tagit del av, kommer göra det möjligt att skapa den ultimata "flugan-på-väggen"-upplevelsen som alla fans drömt om. Det är som om en tidsmaskin förflyttar oss tillbaka till 1969 och låter oss se dessa fyra vänner göra musik tillsammans, berättar Peter Jackson i ett pressmeddelande.

Rimligheten i att kalla beatlarna för "vänner" under inspelningen av Let It Be går så klart att bestrida, men enligt Jackson själv, som tagit del av materialet inspelat av Michael Lindsay-Hogg – som gjorde filmen Let It Be det begav sig, som gjorde att de fyra Liverpool-pojkarna fick en Oscar för Best Original Score – bara ett och ett halvt år innan bandet gick skilda vägar, att verkligheten skiljer sig från myten ganska markant. Lindsay-Hoggs Let It Be inkluderade även den ökända konserten på Apple Corps tak på Savile Row 3 i London.

Var de någonsin snyggare och bättre än just här, deras sista ögonblick tillsammans?

– Visst finns det ögonblick av drama, men inte i närheten av vad man alltid hört om inspelningarna. Att se John, Paul, George och Ringo skapa låtar som i dag anses som klassiker är inte bara fascinerande – det är roligt, upplyftande och och överraskande intimt, fortsatte Jackson.

Det är i skrivande stund oklart när Jacksons dokumentär står färdig, men när den väl gör det kommer även Michael Lindsay-Hoggs Let It Be att restaureras och ges ut återigen. Filmen har sedan 1980-talet varit svår att få tag i, åtminstone i skälig kvalitet, så vi kommer att ha en hel del göttigt Beatles-relaterat material att förkovra oss i framöver.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-03-14 13:08