Popkultur

Popkultur

Popkultur

David Johansson skriver om senaste popkulturen

Disneys Obi Wan-serie lagd på is – manuset måste skrivas om

obi wan kenobi disney
David Johansson  |  Publicerad 2020-01-24 11:40  |  Lästid: 2 minuter

Till många Star Wars-fans belåtenhet visade det sig att Disney+-serien The Mandalorian, som följer en Boba Fett-liknande prisjägare några år efter att Return of the Jedi slutar, faktiskt var bra. Riktigt jäkla bra, om vi ska vara ärliga. Serien tog en ny, Rogue One-liknande approach till berättande, och kladdade inte med några konkreta kopplingar till tidigare filmer, med undantag för en del easter eggs och den vid det här laget VIDA omtalade Baby Yoda. 

The Mandalorian visas enbart genom streaming på Disney+ och med tanke på att man valt att endast släppa tjänsten i ett utvalt antal länder blev det, inte alls oväntat, en av de mest illegalt nedladdade tv-serierna på väldigt länge. Uppskattningen för The Mandalorian var tydlig och redan till hösten kommer säsong två. Därför är det lite förvånande, ja, nästan upprörande, att ta del av nyheterna kring Disney+ andra Star Wars-serie, den som är tänkt att fokusera på Obi-Wan Kenobi med Ewan McGregor i titelrollen. 

Den senaste veckan har det spekulerats vad för slags framtid Obi-Wan-serien har, och nu rapporterar The Hollywood Reporter på mycket illavarslande Solo-manér att LucasFilm valt att pausat produktionen av serien och skickat hem inspelningsteamet för att börja skriva om manuset med nya manusförfattare, då det inte var till LucasFilms belåtenhet. 

Historien visar tydligt att när en serie eller film utsätts för detta blir slutresultat ytterst sällan bra. Jag tyckte Solo, som fick genomgå extensiva reshoots och bytte regissör, funkade – men överlag är den rörig. Shane Blacks The Predator är en cool katastrof och visar tydligt på allt som går åt helvete när filmbolagen som finansierar projekten ska in och peta.

Den goda nyheten här är att man endast verkar jobba med manuset och storyn, snarare än som i Solos fall där exekutiva producenten Kathleen Kennedy och manusförfattaren Lawrence Kasdan verkar ha velat strypa Phil Lord och Chris Miller efter att ha sett deras Bolibompa-tolkning av Star Wars.

En av de stora tveksamheterna kring serien ska ha varit att den helt enkelt kändes för lik The Mandalorian. Storyn ska ha kretsat kring en tärd Obi-Wan som kämpar för att skydda och hemlighålla en mycket ung Luke Skywalker på Tatooine. Okej, kanske är det en bra idé att ta en till vända kring idébordet när det kommer till story. 

I flera år har Ewan McGregor jobbat med projektet, men kunde först i somras offentliggöra sin inblandning. Deborah Chow, som jobbade med The Mandalorian regisserar serien, som dessutom kapat två av de sex planerade avsnitten. Så vi kommer alltså få fyra futtiga avsnitt av en halvgrå Obi-Wan som irrar runt på en ökenplanet.

Dela på Facebook
Tweeta