Popkultur

Popkultur

Popkultur

David Johansson skriver om senaste popkulturen

Bob Dylan släpper 17 minuter lång ballad om mordet på John F. Kennedy

bob dylan live

Det är precis så bra som det låter.

David Johansson | Foto: Gus Stewart/Redferns via Getty  |  Publicerad 2020-03-27 09:10  |  Lästid: < 1 minuter

Det är inte en rubriksättning man tänkt att man skulle göra mitt i brinnande pandemi 2020, men här är vi nu. 

Den 78-årige Bob Dylan har precis släppt sin första originallåt på åtta år, tro det eller ej. ”Murder Most Foul” är blygsamma 17 minuter lång och handlar om mordet på den amerikanske John F. Kennedy 1963 på en, som Dylan sjunger, ”dark day in Dallas”.

Popkulturella referenser till The Beatles (”The Beatles are coming, they’re gonna hold your hand”, ”you got my dizzy, miss Lizzy”), Woodstock och Nightmare On Elm Street haglar på ett oväntat och kul sätt, i den här faktiskt fantastiska låten som än en gång visar att då och då gnistrar det till hos den en gång storartade låtskrivaren. 

De senaste åren har Bob Dylan mest släppt samlingsalbum med låtar som han själv inte skrivit, den senaste plattan med egenskrivna låtar är 2012 års ganska underskattade Tempest. ”Murder Most Foul” spelades enligt Dylan själv in för en tid sedan, men har inte förrän nu givits ut. 

Trots att låten skrider fram långsamt med släpiga lätta trummor, stråkar och piano bär den samma aura som andra längre episka av Dylan, som ”Mississippi”, ”Stuck Inside of Mobile With The Memphis Blues Again” och ”Brownsville Girl”. 

Det är inte bara i Dylans backkatalog som det finns gömda pärlor, ofta offentliggjorda genom hans långt pågående Bootleg Series, utan det finns fortfarande låtar likt denna kvar att skriva och spela. VILKET KÄNNS KUL.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-03-27 09:12