Popkultur

Popkultur

Popkultur

David Johansson skriver om senaste popkulturen

4 saker du behöver veta om nya The Batman

Robert Pattinson som The Batman

Det har blivit Robert Pattinsons tur att trä på sig masken och slängkappan, i Matt Reeves The Batman.

David Johansson | Foto: Warner Bros.  |  Publicerad 2020-08-26 22:25  |  Lästid: 3 minuter

Det såg länge ut som att Ben Affleck skulle reprisera rollen som Gothams mörka riddare för en tredje gång i kommande filmen The Batman – han skulle regissera, skriva manus, och spela huvudrollen. Men sedan hände något, och Affleck klev av projektet helt och hållet. In klev Matt Reeves, som regisserade den otroliga Cloverfield (2008), ett par av de nya Apornas Planet-filmerna, samt den överraskande habila, amerikanska versionen av Låt den rätte komma inLet Me In (2010).

Reeves började direkt jobba med ett helt nytt manus, och snart trillade skådis efter skådis in. Robert Pattinson som Batman, Jeffrey Wright i rollen som James Gordon, Zoë Kravitz i rollen som Selina Kyle aka Catwoman, Colin Farrell som Oswald Cobblepot aka The Penguin, och Paul Dano som The Riddle. Det var redan från början tydligt att Reeves adaption skulle bli mörk och porträttera samtliga karaktärer i gryningen av sina karriärer.

Nyligen släpptes en makalöst efterlängtad trailer till filmen, som i skrivande stund bara är 25% inspelad efter att den globala pandemin satte stopp för inspelningarna under våren. Trots det har Reeves lyckats klippa ihop en trailer som verkar ge en till synes bra bild av vad vi har att vänta. Det skadar inte heller att trailern inleds till tonerna av Nirvanas Something In The Way.

Nedan följer några saker värda att veta om filmen, som beräknas få premiär under 2021.

1. Bruce Wayne är inte riktigt varm i Batman-skorna

Matt Reeves The Batman kommer som tidigare nämnt porträttera flera kända karaktärer från DC-universumet i början av sina karriärer. Det gäller också Batman, som enligt Reeves befinner sig under sitt andra år som brottsbekämpare i det korrupta Gotham. Inledningsvis hoppades många på att Reeves hade hämtat inspiration från den legendariska serien Batman: Year One (1986) skriven av Frank Miller, som gav Batmans ursprung djup och komplexitet. Men The Batman (2021) kommer alltså utspela sig precis efter händelserna i Year One, och Bruce Wayne håller fortfarande på att bli varm i slängkappan.

Foto: Warner Bros.

2- Colin Farrell ser inte alls ut som Colin Farrell

Farrell gör alltså rollen som Oswald Cobblepot, även känd som The Penguin. En roll vi tidigare sett Danny DeVito spela i Tim Burtons Batman Returns (1992). Här verkar han inte riktigt lika glad i att käka rå fisk i kloakerna, utan känns mer som en plågad man på väg över kanten. Att Colin Farrell dessutom bär flera ansiktsproteser och är sminkad till oigenkännlighet gör det hela ganska så spännande.

Foto: Warner Bros.

3. Batman är riktigt jävla förbannad

I en scen i trailern får vi se Robert Pattinson i full Batman-mundering möta ett gäng skelettsminkade snubbar som undrar "the hell are you supposed to be?". Batman går därefter loss på en av de skelettsminkade med knytnävarna på ett ovanligt brutalt sätt (men Batman dödar aldrig, kom ihåg det), och säger sedan: "I'm vengeance." Få narrativ är så använda som den om att Batman/Bruce Wayne vill hämnas sina föräldrars mördare, och det är så klart helt fine om fallet även är så i The Batman. Men vi kanske inte ska ta ut någonting i förskott, eftersom mycket pekar på att det här är en helt nya och unik film om Batman som vi inte sett tidigare.

4. Robert Pattinson hjälpte till att designa Bat-dräkten

Eftersom filmen porträtterar Batmans begynnelse är mycket av hans vapen, gadgets, och till och med den hemliga grottan under Wayne Manor, sparsmakade. Batmans cape ser i trailern ganska så sliten ut, dräkten verkar visserligen vara skottsäker men är ändå minimalistisk. Kikar man noga verkar det som att vi får det bekräftat att Bat-loggan på bröstet är tillverkad av pistolen som sköt ihjäl Waynes föräldrar. Enligt rapporter har Robert Pattinson varit med och designat dräkten och delar av Batmans estetik, vilket kanske inte säger så mycket men det visar på en dedikation från Pattinsons sida som naturligtvis är positivt.

Foto: Warner Bros.

Om allt vill sig väl och coronapandemin inte blir värre kan vi vänta oss en premiär under första halvåret av 2021.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-08-26 22:25